L’autor Andreu Ramis presentarà aquest divendres 9 de març, a les 20.00h, a l'Ajuntament de Sineu, el llibre ‘Cultura popular i nacionalisme’, editat per Lleonart Muntaner. També hi intervendran Joan Munar (OCB), i Maria Muntaner, editora.
En veure el títol d’aquest estudi d’Andreu Ramis, la gent pot haver-ne fet interpretacions ben diferents, perquè —tal com explica el mateix autor— els conceptes de cultura popular i de nacionalisme han estat objecte de les més diverses consideracions.
El desgast i fins i tot la tergiversació són problemes habituals en la terminologia de les ciències socials, sobretot quan es tracta de conceptes que tenen implicacions ideològiques i polítiques.
Què hem d’entendre —i què s’ha entès— per cultura popular? Andreu Ramis ho explica al llarg del seu treball de manera detallada. És la cultura del poble, naturalment. Però què entenem per poble?
[…] El llibre d’Andreu Ramis representa un panorama excel·lent i aclaridor del que ha representat i pot representar la nostra tradició popular en la construcció —tan legítima com qualsevol altra— d’un projecte de plenitud per a la nostra cultura nacional. (Del pròleg d’Isidor Marí)
Andreu Ramis Puig-gròs
(Lloret de Vistalegre, Mallorca, 1959). És antropòleg i gestor cultural, especialitzat en història, museologia i patrimoni etnològic, patrimoni documental i etnografia. Ha publicat, entre altres treballs, Els trinxeters de Mallorca: estudi etnogràfic (1992); Lloret de Vistalegre. Guia dels pobles de Mallorca (2000); Cultura popular i nacionalisme (2002); El folklore i l’etnografia a les Balears. Segles XIX-XX (2002)...
És doctor en història per la Universitat de les Illes Balears amb la tesi La museologia etnològica. El pensament antropològic a les Illes Balears (1992) i professor extern del Màster Universitari en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió d’aquesta universitat.
Des de l’any 2015 és el president del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de les Illes Balears.