ART

Fons artístic Fundació Caixa de Balears

Des de la seva creació, ‘SA NOSTRA’, Caixa de Balears, va optar per ser una entitat financera compromesa social i culturalment, adscrita a les Illes Balears. En aquest sentit, la Fundació Caixa de Balears, hereva de ‘SA NOSTRA’, continua la tasca realitzada en el desenvolupament de la nostra comunitat a tots els àmbits.

En el camp cultural és innegable la feina efectuada per l’entitat i la Fundació, juntament amb els agents culturals de les illes, amb una llarga relació d’iniciatives que emmarquen col·laboracions amb institucions públiques i privades, amb associacions culturals i artístiques i amb creadors literaris, plàstics, cinematogràfics, teatrals o musicals.

De fet, el primer objectiu de la Fundació és el de mantenir, continuar  i desenvolupar  l'obra social de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Balears. per això, pot realitzar totes les accions de caràcter social, educatiu, cultural i medi ambiental que consideri oportunes, en el marc del seu objecte social.

Fons artístic i equipaments culturals

Pel que fa al fons artístic de ‘SA NOSTRA’, s’ha d’esmentar que, arran de l’acord de la normativa d’integració, la part que s’havia adquirit des de l’entitat financera quedava adscrita i en propietat del banc (BMN-SA NOSTRA), al qual es va integrar la caixa d’estalvis el 2010.

L’altra part, formada per un conjunt de 434 obres, que s’havien adquirit amb els pressuposts de l’Obra Social, roman sota la propietat de la Fundació Caixa de Balears (FCB). Obres d’una part i de l’altra figuren exposades de forma permanent, arran de les diferents cessions efectuades, a Es Baluard, el Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, al Museu de Mallorca o, entre d’altres institucions, al Centre Balears Europa.

Una Fundació que també manté actius els importants equipaments del Centre de Cultura SA NOSTRA de Palma, al carrer de la Concepció; i, amb gestió compartida, SA NOSTRA Sala d’Eivissa, amb el Consell Insular d’Eivissa; i la Sala de Cultura ‘SA NOSTRA’ de Maó, gestionada en col·laboració amb l’ajuntament maonès. També, la Sala de Cultura de Ciutadella està gestionada en col·laboració per l’Associació de Comerciants de Ciutadella.

‘Inèdits’, l’exposició de les obres de la Fundació Caixa de Balears

Al llarg dels anys 2015 i 2016, les principals obres pictòriques de la col·lecció de la Fundació Caixa de Balears es van poden veure al Centre de Cultura SA NOSTRA (C/ Concepció, 12, Palma). Joan Miró, Miquel Barceló,  Antoni Tàpies, Hernández Pijuan, Ràfols-Casamada, Luis Gordillo, Ferran García Sevilla, Soledad Sevilla, Albert Guinovard, Antoni Gelabert, Miquel Llabrés, Juli Ramis o Erwin Bechtold, ja no eren inèdits...

La mostra proposa un recorregut per la plàstica de la segona meitat del segle XX, tot a partir dels fons artístics de de la Fundació. Es tracta d'una selecció de 14 obres d’autors que han destacat en el panorama artístic internacional més recent. L'art més transcendent, modern i compromès.

Tota una generació de creadors que han fet importants aportacions als moviments i tendències de ‘la modernitat’. Gairebé amb cada un d’ells hi ha hagut coincidències en el lloc i en el temps.

La Fundació Caixa de Balears preveu reprendre, en el futur, aquesta proposta expositiva i d’altres mostres d’obres del seu fons, així com mantenir i incrementar els acords de cessió d’obres perquè puguin estar a l’abast de tota la ciutadania i dels visitants de les Illes Balears.

El patrimoni de la Fundació Caixa de Balears: 434 obres

Des del seus orígens, tant la Caixa de Balears com ara la Fundació, han tengut un paper primordial en el desenvolupament de l’art a les Illes. Prova d’això és el nombrós fons patrimonial, que conté elements artístics de primeríssim ordre.

Aquesta vocació d’abraçar les arts plàstiques va anar enriquint el patrimoni institucional, alhora que permetia la difusió i conservació d’aquestes peces artístiques que avui dignifiquen la tasca cultural de l’entitat. La llista d’obres i artistes és fa prou llarga (434) com per resumir-la, però hi sobresurten noms que destaquen en el panorama nacional i internacional.

Obra local. En general, cal destacar la importància de les obres creades per artistes relacionats amb les illes i la temàtica que representen ja que són fonts testimonials de la nostra cultura i exemples d’una determinada escola artística. Pel fet de ser obres locals mereixen un especial reconeixement i valoració.

8 obres cabdals

Del conjunt patrimonial, destaquen les 8 obres que conformaren la dotació de la Fundació en el moment de la seva creació l’any 2015. De les 8 obres, sis són pintures i dues escultures, una exempta i l’altra un relleu escultòric.

Totes elles creacions d’autors destacats del panorama artístic modern i contemporani a les Illes, com són: Antoni Fuster Forteza, Ricard Anckermann Riera, Juli Ramis Palou; Antoni Gelabert Massot, Miquel Barceló Artigues, Joan Miró i Ferrà, Jaume Mir Ramis i Aligi Sassu, natural d’Itàlia i resident a l’illa.

Autoria i autenticitat

L’autoria d’aquestes 8 obres corresponen a artistes que abracen un període comprés entre mitjans del segle XIX i el segle XX, reconeguts dins el marc de la pintura moderna i contemporània mallorquina i de l’escultura contemporània. S’ha de tenir en compte el prestigi artístic propi de cada un, la importància que ha tingut la seva obra a les illes i, en algun cas, la seva projecció en el panorama artístic internacional.

L’autenticitat, a partir de l’estudi formal i estilístic de la producció artística de cada autor, juntament amb l’anàlisi comparatiu de la seva signatura, confirma que es tracta d’obres originals dels seus creadors. La procedència d’algunes peces reforça aquesta afirmació.

La singularitat que presenta l’obra dins la producció de l’artista i, en algun cas, la reduïda circulació de peces semblants en el mercat especialitzat actual, és una variable que li dóna un valor afegit.

El primer objectiu de la Fundació és el de mantenir, continuar i desenvolupar l'obra social de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Balears
Miquel Barceló 'Toros'
Miquel Barceló 'Toros'
fle_izq 1 / 14 fle_der
Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
29/11/2018-01/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
30/11/2018-04/01/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CONFERÈNCIA
20/12/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
29/11/2018-25/01/2019
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2018/2019

Banner activitats educatives 18/19