Exposició

El projecte Aritja, una obra solidària exemplar

Antònia Oliver, Ramon Valentí, Adolfina Pérez i Margalida Capellà conformen el grup d’artistes plàstics que juntament amb els músics Miquel Angel Aguiló i Xavier Carbonell desenvolupen el projecte artístic 'Aritja'.

El projecte, que te una finalitat solidària, va a benefici de Talnique, un petit poble d’El Salvador que va quedar destruït per un terratrèmol l’any 2001. L’exposició s’encetarà amb un concert.

ARITJA sorgeix amb la intenció de donar forma plàstica i musical a les Suites de J.S. Bach, descobertes i interpretades pel mestre Pau Casals. Durant dos anys, que és el temps que ha durat el treball, els artistes han compartit les vivències i el procés creatiu personal, originat en la interioritat del taller de cadascun, per estructurar l’esquelet de la mostra.

El virtuosisme d’Aguiló i la saviesa de Carbonell

Paral·lelament, el music i compositor Miquel Angel Aguiló, mestre i virtuós del violoncel, interpretarà per a l’estrena de l’exposició, una selecció dels misteris que amaguen les suites de Bach. Aquesta selecció l'han treballada a quatre mans amb el musicòleg i professor del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, Xavier Carbonell. El mateix Carbonell explicarà sobre l'escenari els texts que desvetllen l'obra de Bach i les característiques de les ‘suites’, que les fan peces úniques.

Entrada donatiu, Fila Zero i Carpetes amb 4 originals

L'acte musical del divendres, 23 de maig, tendrà dues parts. Al descans, es farà la inauguració de l'exposició. S’hi podrà accedir amb una entrada donatiu a benefici de Talnique. Hi haurà una Fila Cero. Els interessats també podran adquirir unes carpetes que contenen 4 originals dels treballs, signats pels artistes i a punt per emmarcar.

Han triat el nom ARITJA, el d’una planta espinosa de fulles cordades, molt present a les Balears com a varietat endèmica, perquè l’austeritat d’aquesta música no els ho ha posat gens fàcil com a procés artístic, però els ha penetrat al cor i els ha deixat als llavis una de les darreres paraules que sentiren dir a Pau Casals “pau per a tothom”.

Les suites de Bach i Casal, peces úniques

La paraula ‘suite’ s'utilitza per referir-se a tota una sèrie de peces de dansa molt utilitzada al barroc. Les suites per a violoncel sol de Johann Sebastian Bach són actualment un element ineludible del repertori per a aquest instrument. Les sis suites, cada una conformada per sis moviments, segueixen la mateixa estructura i ordre, i tots en la mateixa tonalitat de la suite: Preludi, Alemanda, Courant; Sarabanda, Minuet i Giga.

Són considerades unànimement com una de les majors obres per a violoncel mai escrites. Pràcticament relegades a una mera funció didàctica fins al ‘redescobriment’ per part de Pau Casals a finals del segle XIX, s'han convertit amb el pas de les dècades en part habitual del repertori i en una autèntica joia i pedra de toc per als violoncel·listes.

Escola de Zen Sanbo Mallorca

Amb la col·laboració del Centre de Cultura de SA NOSTRA, organitza els actes l’Escola de Zen Sanbo Mallorca, la qual fa anys que dur a terme nombroses accions solidàries per ajudar a Talnique. És un procés d’ajut solidari continuat, que serveix per obrir la percepció a aquesta zona empobrida d'El Salvador i, per tant, per aprendre a mirar d’una manera nova el que està passant a les famílies i als fillets que es troben en una situació d'extrema duresa, ja que són un col·lectiu molt vulnerable.

L'exposició roman oberta fins el 27 de Juny. Per a celebrar la clausura de la mostra, Miquel Àngel Aguiló oferirà el concert "Els misteris de les Suites de Bach".

23-05-14
19:30
Exposició | Palma
Centre de Cultura de Palma
27-06-14
20:00
Concert | Palma
Centre de Cultura de Palma

 

Anirà a benefici de Talnique, un petit poble d’El Salvador que va quedar destruït per un terratrèmol l’any 2001. L’exposició s’encetarà amb un concert.
Adolfina Pérez
Adolfina Pérez
fle_izq 1 / 8 fle_der
Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
MÚSICA
22/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA I DISCAPACITAT
25/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA FRANCÈS
26/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
14/02/2019-27/02/2019
Maó, Sala de Cultura de Maó

Programa d'activitats educatives 2018/2019

Banner activitats educatives 18/19