Diario de Ibiza dedica un reportatge a BMN-Sa Nostra, al seu equip professional a les Pitiüses i a les línies d’actuació i els objectius que manté arran de la propera integració amb Bankia. S’inclouen declaracions d’Antoni Serra i de Manolo Lozano, director territorial i regional respectivament.
BMN-Sa Nostra segueix apostant fort per Balears. Amb la seva futura integració en la nova Bankia, l’entitat vol potenciar la seva presència a les illes i la confiança amb els agents socials i econòmics
que formen el teixit productiu d'Eivissa i Formentera.
«Reforçar el compromís territorial amb les famílies, particulars, empreses, entitats privades i institucions públiques d'aquestes illes, treballant en l'enfortiment de la nostra comunitat» és el seu objectiu, segons el director territorial de BMN-Sa Nostra, Antoni Serra.
El vincle amb les illes Pitiüses ve de lluny. El 1969, Sa Nostra va inaugurar la seva primera oficina a Eivissa. més tard va estrenar les de Sant Antoni i Santa Eulàlia, i ja en el 1977, es va instal·lar a Formentera. Avui, BMN-Sa Nostra disposa de 12 oficines i 60 professionals a les Pitiüses.
Fiabilitat per als joves
El Fòrum de Negocis organitzat per Diario de Ibiza i la Fundació Telefónica amb el patrocini de BMN-Sa Nostra la setmana passada va abordar el futur de les ciutats i el paper dels millennials a la
canviant societat actual. Antoni Serra i el director regional de BMN a Eivissa, Manolo Lozano, van analitzar aquests aspectes socials i la evolució de l'economia i el turisme.
Lozano comenta que el seu equip professional té una doble aspiració: cooperar en l'empenta de la
societat eivissenca, i compartir amb aquesta generació la seva passió per descobrir, per innovar, per explorar i per crear.
«Per a nosaltres, la millor manera de fer realitat aquesta aspiració és que els joves clients vegin, coneguin i participin realment dels avantatges de la integració i de la globalitat financera» referma Manolo Lozano.
El client del futur
La generació Millennial exigeix una millora qualitativa de la formació i una vinculació directaamb la promoció professional, però també amb el creixement personal. L'etapa actual és moltagitada social, política i econòmicament. Per això, el futur requereix d'una aposta serena i confiada.
«Aquests joves esperen de nosaltres: fiabilitat, credibilitat i, sobretot, exigeixen una notable competència tecnològica. El client del futur exigirà rapidesa i eficàcia, voldrà professionals que siguin atents,aptes, eficients i molt competitius», manifesta Lozano.
Turisme com a motor econòmic
Eivissa i Formentera són les illes amb major creixement econòmic l'arxipèlag balear. És una
indústria que exigeix molt coneixement, d'especialització i és molt intensiu en la demanda de capital, fets que han pogut generar dubtes en alguna part del sector financer, al llarg d'aquesta difícil conjuntura econòmica.
«El nostre posicionament sempre ha estat molt proper a la majoria d'iniciatives d’inversió turística, tant si són de millora de la qualitat com pel que fa a increment de la competitivitat de l'oferta», matisa Antoni Serra, qui considera essencial «mantenir la confiança i promoure el creixement
sostenible del sector».
![]() |
ENTREVISTA GABRIEL SUÑER MILLENIALS_DIARIO DE IBIZA PDF, - 525Kb |
![]() |
La generación millenial sacará a España de la crisis PDF, - 714Kb |
![]() |
Los jóvenes ofrecen una respuesta sobresaliente PDF, - 971Kb |
![]() |
Líneas de negocio que miran al futuro. BMN-Sa Nostra Balears PDF, - 3.1Mb |
:
Enllaça amb el Fòrum Empresarial Diario de Ibiza Bussines
http://mas.diariodeibiza.es/cronica-social/eventos-di/millennials-generacion-emprendedora/L'error és una peça clau del procés d'aprenentatge i no la manifestació del fracàs