Exposició Eivissa

27-12-2017

“La Transició a peu de carrer”

Fins el 23 de febrer, Sa Nostra Sala d'Eivissa allotja aquesta exposició, de marcat caràcter polític i social, dedicada a l'època de la transició espanyola. 'La transició a peu de carrer' retrata els quaranta anys passats des de les primeres eleccions de l'actual democràcia, des d'Eivissa i Espanya.

 

 

 

  • Exposició: del 19 de desembre al 23 de febrer.
  • Lloc: Sa Nostra Sala (c. d'Aragó, 17, Eivissa).
  • Horari: de dilluns a divendres d'11 a 14 h i de 17 a 20.30 h.

 

En parlar de transició feim referència a l'acció de passar, més o menys ràpid, d'una manera de ser o de trobar-se a una altra de diferent.

En el cas de la Transició amb majúscula inicial, l'acotació temporal varia entre els que fixen el seu inici el dia de l'assassinat de Carrero Blanco i els que la clausuren després de l'aprovació de la Constitució de 1978, la victòria socialista de 1982 i, fins i tot, l'arribada a La Moncloa de José M. Aznar el 1996.

Nosaltres hem estimat oportú començar el relat amb la mort de Francisco Franco, causant dels 36 anys d'aïllament i dictadura, i concloure'l amb la signatura de l'acta d'adhesió d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea que, finalment, va situar el país en l'Europa política de la qual mai no hauria d'haver sortit.

'I per què a peu de carrer –dirà algú– si tot està ple de polítics? Idò, senzillament, perquè consideram que, a la nostra illa, en general, els seus servidors públics han estat sempre accessibles per a la ciutadania; a més que la d'Eivissa no var ser la Transició de les altes esferes del poder, sinó la d'aquells ciutadans, polítics o no, que varen pujar a Dalt Vila–pocs– a lliurar a l'alcalde un manifest a favor de l'amnistia i la democràcia, que varen donar suport –pocs– als treballadors d'hostaleria tancats a l'església de Santa Creu.

O que –bastants més– es varen manifestar contra la urbanització de ses Salines. Els mateixos que, amb els seus anhels i incerteses, no volien sinó passar de la dictadura a una democràcia equiparable a les altres del nostre entorn, que reconegués els seus drets

i que allunyàs les fosques nuvolades d'una altra nefasta guerra civil.

Han passat quaranta anys des de les primeres eleccions de l'actual democràcia, els quaranta anys més estables i pròspers de la història d'Eivissa i d'Espanya.

Però convocar aquells comicis a Corts constituents no va ser gens fàcil, basta recordar que els qui tenien tot el poder feia molt poc temps que havien penjat la camisa blava en la perxa.

Es varen necessitar grans dosis de imaginació i de valentia, ja que, si en comptes d'emprar la política amb majúscules –com es va fer– s'hagués optat per deixar en mans dels tribunals la idoneïtat o no de la reforma política, l'amnistia o la legalització del PCE, la consecució de les llibertats hauria anat per llarg.

També va fer falta un gran consens, encara que aquest no va durar tant com s'ha dit, i molta generositat, molta, principalment per part de l'esquerra que, en nom de la reconciliació, va renunciar a les seues ensenyes i va consentir que l'amnistia inclogués tots dos bàndols.

I sí, és cert, en interès de l'estabilitat es va descartar la via rupturista, però tampoc pot afirmar-se que es tractàs d'un simple rentat de cara del franquisme, com testimonien la implantació de l'Estat social i democràtic de dret, la descentralització politicoadministrativa o l'accés a l'educació superior de les classes treballadores.

Per descomptat que s'han comès errors i que hi ha temes pendents de resoldre com la reforma constitucional o l'estancament de l'ascensor social, però els assoliments són aquí i d'això es tracta, d'avançar.

La democràcia no és una meta; és un horitzó'

Antonio Viñarás i Domingo, comissari de l'exposició

Al voltant de l'exposició es duran a terme les següents activitats

  • Dia 25 de gener a les 20 h: Projecció del documental Las lágrimas del presidente (2009), Archivo Temas-RTVE, i col·loqui.
  • Dia 8 de febrer a les 20 h: Taula redona “La Transició a debat”.
  • Dia 23 de febrer a les 20 h: Projecció del documental La Transició a peu de carrer. Guió i direcció: Pablo Alcántara Manzanares i Antonio Viñarás Domingo. Producció: Pauxa. Edició: Consell Insular d’Eivissa.

 Visites guiades

Antonio Viñarás, David Ribas i Álvaro Jiménez
Antonio Viñarás, David Ribas i Álvaro Jiménez
fle_izq 1 / 6 fle_der
Nosaltres hem estimat oportú començar el relat amb la mort de Francisco Franco, causant dels 36 anys d'aïllament i dictadura, i concloure'l amb la signatura de l'acta d'adhesió d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea que, finalment, va situar el país en l'Europa política de la qual mai no hauria d'haver sortit.
Cicle APABAL
18/12/2017

L’abadia de Northanger

Concert Solidari de Nadal
12/12/2018

Blauets de Lluc i la Capella Mallorquina

Cinema d’autor
13/12/2017

La propera pell

Cinema d'Autor
30/11/2017

«El mar», d'Agustí Villaronga

Conferència
30/11/2017

L’estil de vida mediterrani

Cercle d’Economia
03/01/2018

Juan Pedro Yllanes

Educació
12/01/2018

Trobada amb Laura Gutman

Cinema d’autor
18/01/2018

La novia

Cicle John Barry
18/01/2018

The Lion in Winter

Exposició Menorca
22/02/2018

Ferrer Guasch, el pintor dels blancs

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
MÚSICA
22/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA I DISCAPACITAT
25/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA FRANCÈS
26/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
14/02/2019-27/02/2019
Maó, Sala de Cultura de Maó

Programa d'activitats educatives 2018/2019

Banner activitats educatives 18/19