Article d'opinió

23-03-2017

Europa i el seu somni

Article d’opinió d’Antoni Serra, director territorial de BMN-SA NOSTRA, referit al somni europeu, que publica el setmanari dedicat a l’economia, l’empresa i el turisme, ‘El económico’, distribuït pels diaris Ultima Hora, Menorca i El Periódico de Ibiza y Formentera.

'El somni europeu és un far en un món convuls. La seva llum ens assenyala una nova era d'inclusió, de diversitat, de qualitat de vida, de solidaritat, de desenvolupament sostenible, de drets humans universals, de drets de la naturalesa i de pau a la Terra. Els nord-americans solíem dir que val la pena morir pel somni americà. El nou somni europeu és un somni pel qual val la pena viure '.

Aquestes frases, que subscrivim íntegrament, les publicava Jeremy Rifkin el sociòleg, economista i activista nord-americà, el 2004, en el seu llibre 'El somni europeu: Com la visió europea del futur està eclipsant el somni americà'.

Els postulats de Rifkin

Dubt que davant la (r)evolució que estam presenciant, tant a Europa com als EUA, Rifkin, investigador de l'impacte dels canvis científics i tecnològics en l'economia, la força de treball, la societat i el medi ambient, confirmàs avui els seus postulats.

Llavors, el també autor de 'La fi del treball' ens va rearmar de confiança per atendre el present i el futur de la Unió Europea amb l'objectiu de reforçar i consolidar el projecte en un moment particularment difícil pels efectes de la crisi, la globalització, l'emergència del populisme i l'amenaça del terrorisme.

Avui, davant les portes de la celebració del 60 aniversari de la Comunitat Econòmica Europea i d'una transcendental cimera política, que tendrà lloc a Roma el proper 25 de març, s'augura un moment crucial per al futur de la UE.

Merkel, Hollande, Gentiloni i Rajoy

Quatre dirigents europeus, Angela Merkel, François Hollande, Paolo Gentiloni i Mariano Rajoy, han preparat les respostes als reptes dels que aposten, arreu del món, per les solucions populistes i el replegament dels drets, l'aïllament, el proteccionisme i el rearmament bèl·lic o, com en el cas del Brexit, dels que pretenen que en solitari podran afrontar millor els problemes del món globalitzat.

Signat el 1957, el Tractat de Roma és juntament amb el Tractat de la Unió Europea un dels dos texts fonamentals en la forja de la Unió Europea. En ell s'acorda la unió duanera, coneguda popularment com 'Mercat comú' per abolir les barreres aranzelàries entre els estats membres; i la Política Agrícola Comuna, que estableix la lliure circulació dels productes agrícoles dins de la CEE. També s'adopten polítiques proteccionistes, per evitar la competència de productes procedents de tercers països; es prohibeixen els monopolis; es concedeixen privilegis comercials a les regions ultra perifèriques; i es fixen polítiques comunes en transports.

Aprofundir en la unió econòmica i monetària

Des de llavors s'han fet passes de gegant cap a la constitució d'una veritable Unió Europea, però en aquest seixanta aniversari sorgeix un panorama convuls, que amenaça l'essència de la democràcia i les perspectives de futur de la UE. Llegíem fa escassos dies les conviccions del president de la República Francesa, amfitrió de la reunió de París. Entre d’altres referències d'interès, Hollande obria la porta a una UE amb diferents velocitats. 'Alguns estats membres no s'incorporaran mai a la zona euro.

Prenguem nota i no els esperem per aprofundir en la unió econòmica i monetària. Els estats disposats a avançar haurien de fer-ho en polítiques de defensa, en harmonització fiscal i social, en investigació i cultura, en ofertes per a refugiats polítics o en projectes de millora per a la joventut. I han de poder fer-ho sense obstacles dels governs que no estan per aquesta tasca. A força de voler fer-ho sempre tot a 27, el risc és no fer res en absolut' conclou Hollande.

No ha d'estranyar que l'opinió pública europea reclami als seus dirigents i governs la presa de decisions sobre el futur de la Unió per fer-la més efectiva i perquè els seus beneficis arribin realment als ciutadans. Es va avançar molt, però els reptes actuals i el canviant i confús panorama mundial estan a punt de provocar un col·lapse que, si es vol evitar, obliga a assumir unes conclusions que no són les que fa uns anys prevalien. Tot i que el sistema de valors que es van donar els pares de la Unió, fa ara 60 anys, segueix plenament vigent, cal defensar-lo amb convicció i coratge.

L'oportunitat de Winston Churchill

Winston Churchill, un dels estadistes més fascinants de tota la història, i un anglès atípic en molts aspectes, entre la seva gran herència política també ens va llegar un bon grapat de cites cèlebres. La que ens servirà per tancar aquest article no es refereix a Europa directament, però descriu una postura davant la vida, una actitud, que demostra la seva perspicàcia com a governant.

'Un optimista veu una oportunitat en tota calamitat, un pessimista veu una calamitat en tota oportunitat'. Reflexionem sobre la situació que vivim avui i conclourem que: Europa és obra i decisió de tots, perquè les oportunitats existeixen i si no és així tenim el deure de crear-les.

Antoni Serra Caldés

Director Territorial BMN-SA NOSTRA

Antoni Serra, director territorial de BMN-SA NOSTRA
Antoni Serra, director territorial de BMN-SA NOSTRA
fle_izq 1 / 2 fle_der
Avui, davant les portes de la celebració del 60 aniversari de la Comunitat Econòmica Europea i d'una transcendental cimera política, que tendrà lloc a Roma el proper 25 de març, s'augura un moment crucial per al futur de la UE...
Teatre
23/03/2017

La Meva Cristina

Espectacle teatral
22/03/2017

ELLA

Concert
21/03/2017

Imagine Ensemble

Solidaritat
20/03/2017

Com donar de forma eficaç

Exposició
16/03/2017

‘Cirurgies solidàries’

Exposició Maó
16/03/2017

OBRA GRÀFICA A LES ILLES BALEARS

Conferència
14/03/2017

Altres Veus, Altres Realitats

Llibre recomanat
13/03/2017

'Riqueza eterna'

CINEFÒRUM
13/03/2017

‘Professor Lazhar’

Conferència
27/03/2017

Mirada animal

Cinema social
27/03/2017

Nous trois ou rient

Concert Menorca
07/04/2017

Hi ha raons que la raó no entén

Cinema d'Autor
30/03/2017

El cielo gira

Formació i compromís
30/03/2017

XII Programa Avançat de Direcció General

Solidaritat
07/04/2017

Rafa Ferrà en concert

Cinema i cuina
11/04/2017

Gastronòmic

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
12/04/2018-30/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
28/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
01/07/2018
Escorca, Torrent de Pareis
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2017/2018

Banner activitats educatives 17/18