Mostra

08-02-2017

‘50 anys de cinema a Eivissa’

La mostra gràfica 50 Anys de Cinema a Eivissa es divideix en sis espais culturals ubicats als diferents municipis de l’illa d’Eivissa. A cada un, s’hi exposa material relacionat amb el municipi mentre que a Sa Nostra Sala es presenta una visió cronològica de tota l’illa.

  • Totes les exposicions comencen el 9 de febrer i finalitzaran el 17 de març
  • Sala de Cultura Sa Nostra – Consell d’Eivissa
  • Horari: de dilluns a divendres d’11 a 14 i de 17 a 20.30 hores.

Eivissa va inspirar des de mitjan segle XX a molts de directors i realitzadors cinematogràfics i el seus paisatges es van convertir en singulars plató de cinema. De fet, aquesta mostra és una perspectiva del conjunt d’obres fílmiques que tenen Eivissa com a referent cultural comú.

Bona part d’aquestes obres són desconegudes pel públic eivissenc, el qual ara les podrà conèixer i gaudir gràcies al col·leccionista i productor Enrique Villaonga.

Col·lecció Enrique Villalonga

Enrique Vilallonga (Eivissa, 1976) és productor i director audiovisual. En la seva trajectòria artística destaca el documental ‘Erwin Bechtold, retrat d’un artista’ i el curtmetratge ‘El fill del taxidermista’. Ha realitzat la sèrie sobre la creació artística “Aiguallums” És fundador de la productora Filmótica.

El cineasta i investigador eivissenc hi recull part de la documentació relacionada amb el rodatge i material gràfic utilitzat per promocionar els llargmetratges rodats a l'illa, que formen part de la seva col·lecció.

En la presentació d’aquest projecte, Villalonga ha explicat que Eivissa, a partir dels anys cinquanta del segle XX, inspirà un gran nombre de personalitats del món del cinema i es convertí en un plató de nombroses pel·lícules que recorregueren el món i que són pràcticament desconegudes pel públic eivissenc.

La particularitat d’aquesta exposició resideix, però, en el fet que no es du a terme en un indret únic, sinó que la seva activitat se centralitza en una sala insular, Sa Nostra Sala, on es mostra una visió cronològica de tota l’illa, i després són tots els ajuntaments els encarregats de donar visibilitat a les pel·lícules rodades a cada un dels municipis.

Sis espais expositius

"El fet que hi hagi sis espais expositius diferents, la quantitat del material que s'exhibeix, més les activitats paral·leles que s'organitzen, fa que aquesta sigui l'exposició més ambiciosa que s'ha organitzat mai des d'aquesta conselleria", ha explicat el conseller de Cultura d’Eivissa, David Ribas.

Així, la mostra està dividida entre Sa Nostra Sala; la sala Refectori de l’Ajuntament d’Eivissa; el far de ses Coves Blanques, a Sant Antoni; el Centre Cultural de Jesús; la sala d’exposicions Can Curt, a Sant Agustí, i l’antic Ajuntament de Sant Joan.

Tota una passejada pels cinc municipis que permetrà descobrir històries com les de ‘Ley del mar’, la primera pel·lícula rodada a Eivissa, l’any 1949, dirigida per Miquel Iglesias, i ‘Zarabanda bing, bing’, de José María Forqué, rodada el 1965.

Eivissa no només va ser atractiu per als rodatges espanyols. En la dècada dels setanta trobam diverses produccions com ‘Léa, l’hiver’ (1971), de Marc Monnet; 'Hot Dogs auf Ibiza' (1978), de Max Pecás, i 'Summer Night Fever' (1978), de Sigi Rothemund.

Com no podia ser d’altra manera, la imatge de llibertinatge que a Europa es tenia de l’Illa Blanca també es deixa entreveure en algunes produccions com ‘Heisses Pflaster Ibiza’, una pel·lícula eròtica realitzada per Reiner Brönneke i Gina Jassen que probablement també tingué una versió pornogràfica i que es mostra al Refectori de Vila; i ‘L’escot’, rodada el 1986 per Antoni Verdaguer i que ara es pot conèixer de més a prop a Can Curt.

Tallers i conferències

A banda d’aquestes exposicions, la mostra es complementarà amb activitats com conferències relacionades (la primera, el 16 de febrer a les 20 h a Sa Nostra Sala a càrrec del mateix Villalonga); projecció de pel·lícules com ‘La larga agonía de los peces fuera del agua’ (1969), que tindrà lloc el 20 de febrer a les 20 hores; i tallers com l’infantil, a càrrec de la pintora Romanie Sánchez el 18 de febrer d’11 a 13 hores, i un per fer el nostre propi curtmetratge a càrrec de la directora Daniela Cugliandolo.

Aquesta mostra és una perspectiva del conjunt d’obres fílmiques que tenen Eivissa com a referent cultural comú.
Fotografia
06/02/2017

X Memorial Climent Picornell

Cinema d'Autor
06/02/2017

‘A cambio de nada’

Entrevista
26/01/2017

El club de la lectura

III Festival Beethoven
26/01/2017

Brenno Ambrosini, piano

Cinema
26/01/2017

III CICLE DE CINEFÒRUM

Formació Adults
22/05/2017

Cursos 2016-2017

Festival Cinema d'Autor
24/01/2017

Claudia Cardinale, al Centre de Cultura SA NOSTRA

III Festival Beethoven
09/02/2017

Quintet Lluís Vives i Enrique Bernaldo

Cinema francès
20/02/2017

MON ÂME PAR TOI GUÉRIE

Exposició
24/02/2017

'Territori d'assaig'

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
12/04/2018-30/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
28/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
CONFERENCIA
29/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
01/07/2018
Escorca, Torrent de Pareis
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2017/2018

Banner activitats educatives 17/18