Suport als creadors

24-01-2017

Manifest per l'estímul al creixement del cinema d'autor

Arran de la posada en marxa del Festival de Cinema d’Autor Independent de Mallorca, s’ha distribuït un Manifest a favor i en suport a la creació lliure i independent. Atenent la celebració aquests dies del festival, el reproduïm i el posam a l’abast de tothom.

'La majoria de creadors emergents i fins i tot els ja establerts que opten per fer una obra personal, necessiten en algun moment l'ajuda d'alguna institució cultural pública o privada, tant per a la fase de producció, la d’exhibició, o ambdues. La majoria, sent optimistes, es trobarà amb unes estructures creades des de l'interès polític i econòmic i no des del prisma artístic i cultural.

En aquests ‘centres de dissuasió’ trobarà elitisme, hermetisme i poca ajuda real.

Recentment, en una coneguda ‘Institució’, fórem rebuts per un d'aquests guàrdies del trànsit cultural oficial, el directiu ens ‘va etzibar’ la següent frase:

- ‘Noltros no ajudam a créixer brots verds, només ajudem a productores solvents i estiram des de dalt’ (sic)

Això, que des de la selecció botànica transgènica d'una plantació tendria sentit, és una aberració parlant de persones i de creadors. Hi hauria d'haver marcs de suport autèntics per a joves realitats; per als que comencen per primera vegada o per a qui porta anys demostrant la seva vàlua.

Creiem que cada creador, pensador, científic o artista, és un brot que neix amb la voluntat de ser un esplèndid arbre. Què hagués estat de Mozart, Einstein, Warhol, Truffaut, Steve Jobs... si se'ls hagués retallat el camí, just en començar?

És innegable que cal partir d'un talent natural, de la millor preparació possible i d'una gran vocació; però l'esforç solitari arriba a ser tan defallidor com l'esgotament del nàufrag. Si ningú et dóna un cop de mà, un suport, un consell, una oportunitat... s'arriba a l'abandonament.

Molt al contrari de voler un model tipus ‘hivernacle d'elegits’, amb realitzadors dòcils al servei de les Corporacions locals, les Mayors, o les cadenes de TV, perquè fabriquin productes ‘a mida’ (verdures congelades, totes igual), nosaltres invoquem al gran George Orwell a ‘Rebel·lió a la Granja’ (Animal Farm) i desitgem una ‘Rebel·lió a l'horta’:

Volem productes culturals frescs, amb arrels pròpies, diferents perfums, sabors de cada riba i de cada mar. Aire de la muntanya i l'aroma inconfusible de la veritat que resplendeix amb el sol.

Veritats escrites, pintades, filmades, gravades, narrades... sense por: altes com sequoies o delicades com un estam de safrà.

Un art que tengui llavors!, una cultura seminal, que encengui les ments.

Avui, en la segona dècada del segle XXI, l'art i la ciència, units més que mai, ens donen infinites possibilitats d'expressió per a l'artista o el científic.

No volem només una indústria de l'entreteniment, sinó unes plataformes d'exhibició que reverteixin racionalment en el propi artista i permetin que el públic gaudeixi aquestes produccions de manera assequible.

Ja n'hi ha prou d'alimentar un sistema que no té pietat per al més feble. Cal ser valents i construir somnis!.

Volem potenciar artistes amb visions lliures i plurals que contribueixin a fer un món més tolerant, allunyat del pensament únic, fent sentir totes les veus en tots els àmbits.

La veritat està en cada ésser humà. Només cal que cadascú l'expliqui i l'altre l'escolti.

Afegeix-te a nosaltres signant aquest manifest, que, en principi, dóna suport al Cinema d'autor, però que és un document de vocació transversal que va més enllà de les arts cinematogràfiques i es solidaritza igualment amb els creadors de l'art, la literatura, la dansa i les arts escèniques, l'arquitectura, el cyberart, la ciència, i com no!, amb el públic espectador, consumidor, i a qui, en definitiva, va dirigit el nostre treball'.

Antoni Caimari Caldés & Jaume Roig de Diego

Si t'és impossible apropar-te a signar el manifest ens pots enviar la teva signatura digitalitzada amb una nota o frase de suport perquè la inserim en el llibre, també ens pots fer arribar un vídeo personal donant suport al manifest al nostre mail filmsinfest@gmail.com

 

fle_izq 1 / 2 fle_der
és un document de vocació transversal que va més enllà de les arts cinematogràfiques i es solidaritza igualment amb els creadors de l'art, la literatura, la dansa i les arts escèniques, l'arquitectura, el cyberart, la ciència, i com no!, amb el públic espectador, consumidor, i a qui, en definitiva, va dirigit el nostre treball...
Festival Cinema d'Autor
24/01/2017

Claudia Cardinale, al Centre de Cultura SA NOSTRA

Formació Adults
27/03/2017

Cursos 2016-2017

Fotografia
06/02/2017

X Memorial Climent Picornell

Exposició Fotografia
19/01/2017

‘A cel obert’

Música
18/01/2017

III Festival Beethoven

Solidaritat
16/01/2017

Associació 'Dignitat i feina'

Cinema d'Autor
16/01/2017

‘Los exiliados románticos’

Bandes Sonores
16/01/2017

MONTE WALSH

Cinema francès
11/01/2017

Lola

Exposició Fotografia
10/01/2017

Memorial Climent Picornell

III Festival Beethoven
26/01/2017

Brenno Ambrosini, piano

Cinema
26/01/2017

III CICLE DE CINEFÒRUM

Cinema d'Autor
06/02/2017

‘A cambio de nada’

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
24/04/2017-03/05/2017
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA
02/05/2017
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
03/05/2017
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
10/04/2017-12/05/2017
Maó, Sala de Cultura de Maó
MÚSICA
30/04/2017
Maó, Sala de Cultura de Maó
EXPOSICIÓ
28/04/2017-26/05/2017
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
CONFERÈNCIA
11/05/2017
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
TAULA RODONA
25/05/2017
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2016/2017

Banner activitats educatives 16/17