Entrevista

12-12-2016

El cervell, motor de qualitat de vida

María José Lluy Planells (Palma, 1983), mestre d’educació primària i master en neurodidàctica, és especialista en la implementació de programes d’estimulació cognitiva i coordinadora d’un dels cursos d’adults que ofereix l’Obra Social amb la col·laboració de BMN-SA NOSTRA.

María José Lluy, que també és la sotsdirectora per Espanya de Brainfactory, ens exposa algunes de les raons que han impulsat el curs que dirigeix al Centre de Cultura SA NOSTRA.

Per què proposau el curs ‘NEUROFITNESS: ADULTS AMB UN CERVELL ACTIU’?

Aquest programa amplia l’oferta de formació i oci del col·lectiu de persones adultes. Volem que optin a una activitat d’estimulació cognitiva més enllà dels populars tallers de memòria: molts d’ells se senten joves, però són conscients de la importància de fer front a l’envelliment neuronal i cerquen qualque activitat divertida i a la vegada profitosa.

Quina importància té el cervell en els adults?

L’edat adulta és una etapa crucial pel cervell. La forma en la que cada persona afronta l’envelliment neuronal és primordial pel seu futur. Hem de tenir en compte que a partir de certa edat adulta moren diàriament neurones i el nostre cervell comença a envellir molt abans que el cutis o la musculatura, per exemple.

...

Però, nosaltres no ‘veim’ el cervell a simple vista, i per aquest motiu és més difícil prendre consciència del seu envelliment. Aquí és on entram els professionals: tenim com a objectiu ‘posar de moda’ l’estimulació neuronal de la mateixa manera que actualment està de moda anar al gimnàs.

Els alumnes notaran millores en la memòria, l’atenció o el llenguatge?

Aquestes només són tres de les capacitats que els alumnes milloren amb la realització del programa. Però també treballam l’orientació espacial, les funcions executives i el càlcul, de tal manera que les persones que hi assisteixen se sentin més i millor ‘entrenades’, amb un cervell més en forma.

Quina és la metodologia que emprau?

El programa aposta per una metodologia activa, on els alumnes van construint els coneixements al seu ritme. Posam a la seva disposició tot el material que necessiten per mantenir actiu el cervell: des d’una teoria que poden consultar, passant per una sèrie d’activitats i jocs per a treballar tant de manera individual i col·lectiva.

Són necessaris molts de recursos per impartir el curs?

En absolut. Tot el material necessari per a la realització del programa l’aporta BrainFactory: carpeta, fitxes personalitzades, àbac japonès i material per a les activitats en grup.

A més, fem un test a cada alumne el primer dia de classe amb el qual ens podem fer una idea de quines capacitats comencen a necessitar ser treballades  i així podem preparar un programa personalitzat per a cadascú. Els alumnes només han de dur una cosa: moltes ganes d’aprendre i passar-ho be.

Quina és l’estructura del curs?

Primerament, el càlcul amb àbac: aprenen a calcular amb un instrument mil·lenari i aquest nou aprenentatge crea una xarxa de neurones noves, només pel fet de ser un aprenentatge completament nou. Segons les enquestes de satisfacció del curs passat, és la part de la classe que més agrada als alumnes.

I llavors?

Les activitats de neurofitness individual, que treballen segons el resultat del seu test inicial. Quan acaben la part individual, comença la part de neurofitness grupal, punt primordial en quant a estimulació cognitiva ja que requereix d’una interacció amb els altres alumnes.  

Al cap i a la fi, els humans som ésser socials i necessitam relacionar-mos amb altres persones per a ser feliços. Per acabar fem una sessió de relaxació i benestar. S’ensenya als alumnes a posar-se tranquils, aprenen tècniques de respiració i relaxació...


Va adreçat a algun col·lectiu determinat o és obert a tothom?

Malgrat que a qualsevol edat és beneficiós estimular el cervell, el programa ha estat dissenyat per a persones que tenguin més de 50 anys. El ventall és ampli, en general qualsevol persona interessada en millorar o mantenir el rendiment del seu cervell és benvinguda al programa.

Les reflexions de María José Lluy

  • M’agradaria que totes les persones que llegeixin aquest article fessin la següent reflexió: sempre que es fan estudis sociològics d’allò que motiva i agrada a les persones apareixen paraules com viatjar, sortir, gaudir, independència, família, amics, llibertat, etc.
  • És evident que per fer aquestes coses fa falta salut, però no només al cos. I en el cas del cervell, com a qualsevol altre aspecte que té a veure amb la salut, allò que és important és la prevenció.
  • La meva mare un dia em va dir que quan ella era jove només anava al gimnàs el “diferent” del barri, i ara es sorprèn de veure que tothom va al gimnàs, hi ha anat o almenys coneix els grans beneficis per a la salut d’exercitar-se a qualsevol edat.
  • Significa això que ara anar al gimnàs és més beneficiós que abans? Per suposat que no, la diferència és que abans la gent no estava tan conscienciada en la importància de cuidar la seva salut corporal com ara, però els beneficis són els mateixos.
  • Esper de tot cor que poc a poc l’entrenament neuronal segueixi el mateix camí i prest la societat es conscienciï de que sense un cervell sa, cap altre cosa funciona bé.
María José LLuy en el decurs d'una conferència
María José LLuy en el decurs d'una conferència
fle_izq 1 / 4 fle_der
L’edat adulta és una etapa crucial pel cervell. La forma en la que cada persona afronta l’envelliment neuronal és primordial pel seu futur...
Enllaços relacionats

:

Enllaça amb María José Lluy

http://www.bf-brainfactory.com/brainfactory50/
Cicle de cinema
04/10/2016

‘De la Mancha a la pantalla’

Entrevista
26/01/2017

El club de la lectura

Cinema social
27/09/2016

Escucha mi mirada

Formació Adults
22/05/2017

Cursos 2016-2017

Medi ambient
23/09/2016

Àguila peixatera

Opinió
14/09/2016

Economia circular

Concurs BMN-SANOSTRA-UIB
25/10/2016

Guanya dos viatges a Berlín i convida a sis amics

Fotos premis
28/10/2016

Concurs BMN-SA NOSTRA a la UIB

El món en les teves mans
19/12/2016

Una nova forma d'aprendre

Publicació
11/11/2016

LLUMS DE TRAMUNTANA

Opinió
11/11/2016

Euro i sistema financer

Presentació
14/11/2016

‘Valores que humanizan’

Exposició Fotografia
19/01/2017

‘A cel obert’

Solidaritat
16/01/2017

Associació 'Dignitat i feina'

Documental
19/12/2016

SustainablEating

Taller de Torrons
19/12/2016

Vine i gaudeix amb Tomeu Arbona

Taller musical
20/12/2016

Un món de nadales

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
12/04/2018-30/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
28/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
01/07/2018
Escorca, Torrent de Pareis
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2017/2018

Banner activitats educatives 17/18