Cicle de cinema

04-10-2016

‘De la Mancha a la pantalla’

Amb aquest cicle, que proposa la UIB amb la col·laboració de l’Obra Social i BMN-SA NOSTRA, es vol repassar com l'art cinematogràfica ha abordat l'obra de Cervantes des del seu naixement. El cicle-seminari es realitzarà al llarg dels mesos d'octubre i novembre.

L’auditori del Centre de Cultura allotjarà sis sessions en les quals es combinaran les conferències plenàries i el visionat de diferents adaptacions fílmiques de la obra de Cervantes.

Així mateix, el cicle es complementarà amb un concert de música de l’època de Cervantes de la mà de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

UNA PROPOSTA DE LA UIB

D'aquesta manera, i amb motiu de la commemoració del IV Centenari de la mort de Cervantes, la Universitat dels Illes Balears presenta aquest cicle de cinema ‘De la Mancha a la pantalla’ en el qual diferents especialistes en la matèria plantejaran qüestions clau de la tradició fílmica cervantina com ara la recepció de la figura del Quixot, en el cinema soviètic i en el context de la Revolució, la ‘transtextualitat filmoliteraria’ o les versions cinematogràfiques fallides del Quixot.

Alhora es visualitzarà una selecció de les adaptacions cinematogràfiques més rellevants de les obres de Cervantes.

OBJECTIUS

 • Reflexionar al voltant de les diferents adaptacions cinematogràfiques de l'obra cervantina, tenint en compte l'origen de les mateixes i la seva data de realització
 • Analitzar les variacions que experimenta el text literari al traslladar-se al mitjà cinematogràfic
 • Detectar confluències i divergències entre els muntatges existents i atendre les diferents formes i maneres de representació fílmica de l'obra de Cervantes
 • Delimitar les adaptacions quixotesques i les de signe quijonizante
 • Examinar el desenvolupament dels arquetips cervantins en el medi fílmic
 • Analitzar la representació d'espais, l'escenografia fílmica, els personatges i els motius visuals de les diferents versions

CALENEDARI

 • Octubre 11
 • 19h Conferència inaugural: La posada en escena de la paraula (José Luis Guerín)

 • Octubre 18
  19h Conferència: Les vides de don Quixot a la Rússia soviètica: el Дон Кихот (Don Quixote), 1957 de Grigori Kozintsev (Antonio Martínez Illán)
 • 19:45 Passada: El Quixot / Don Kijot (Grigori Kozintsev)

 • Octubre 25
  19h Conferència: Gutiérrez Aragón: aventures i desventures d'un "adaptador reincident" (Blanca Ballester Morell)
  19:45 Passada: El Cavaller Don Quixot (Manuel Gutiérrez Aragó)

 • Novembre 7
 • 19h Conferència: El Quixot (G. W. Pabst) (Emilio Blanco)
 • 19:45 Passada: Don Quixot (G. W. Pabst)

 • Novembre 8
 • 19h Conferència: Models representatius del Quixot al cinema (Rafael d'Espanya)
 • 19:45 Passada: Don Quixot de la Mancha (Rafael Gil)

 • Novembre 9
 • 19h Concert a càrrec de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears: On hi ha música no pot sortir res de mala

 • Novembre 19
 • 19h Conferència de cloenda: "Podrien ser gegants": viatge per algunes sorprenents reescriptures fílmiques del mite quixotesc (Pedro Javier Pardo García)

METODOLOGIA

En aquest cicle es combinaran les sessions teòrico-expositives i el visionat de diferents muntatges cinematogràfics de l'obra de Miguel de Cervantes.

Així mateix, cadascuna de les sessions es clausurarà amb un col·loqui entre els conferenciants i els assistents, ja que la clau d'aquest projecte consisteix a crear un espai de diàleg interdisciplinari que impliqui tots els participants.

DIRECCIÓ I COORDINACIÓ

Direcció. Antoni Bernat Vistarini
Professor Titular del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la Universitat dels Illes Balears, especialista en la literatura dels Segle d'Or, en l'obra de Miguel de Cervantes i Baltasar Gracián, i en la literatura simbòlica dels segles XVI i XVII.

Coordinació. Blanca Ballester Morell
Doctora per la Universitat de Barcelona i Llicenciada en Filologia Hispànica per la mateixa universitat. La seva activitat científica es centra principalment en l'estudi de les manifestacions poètic-musicals i dramàtiques dels Segles d'Or.

MEMBRES PARTICIPANTS

• José Luis Guerín
Cineasta espanyol i professor de cinematografia a la Universitat Pompeu Fabra. Va debutar com a director amb el llargmetratge Los motivos de Berta al qual van seguir Innisfree, Tren d'ombres i En construcció, pel qual va rebre el Goya a la millor pel·lícula documental i el Premi Especial del Jurat al Festival de Sant Sebastià.

• Antonio Martínez Illán
Doctor en Comunicació per la Universitat de Navarra i professor i secretari del Departament de Cultura i Comunicació Audiovisual. Ha publicat el llibre Sis poemes de Joseph Brodsky (Eunsa, Pamplona, ​​2005) i coeditat 'Divulgar la ciència' (Eunate, 2000).

• Emilio Blanco
Professor Titular de Literatura Espanyola a la Universitat Rei Joan Carles I, especialista en la literatura dels Segles d'Or -específicament en l'àrea de crítica textual, prosa didàctica, literatura i periodisme i en l'obra de Baltasar Gracián, Antonio de Guevara i Erasme de Rotterdam-.

• Pedro Javier Pardo García
Professor Titular del Departament de Filologia Anglesa de la Universitat de Salamanca en el qual imparteix assignatures com "Estudis comparats de cinema i literatura" o "metaficció in Literature and film".

• Rafael De España
Professor associat de la Universitat de Barcelona, ​​director adjunt del Centre d'Investigacions Film-Història (Parc Científic de la UB) i editor de la revista Filmhistòria Online.

A QUI VA DIRIGIT AQUEST CURS

 • Estudiants, professors i a tot aquell interessat en el món del cinema i de la literatura.

+INFO

 • http://sac.uib.cat/act_sac/Aula_lletres/Cervantes/
José Luis Guerín
José Luis Guerín
fle_izq 1 / 5 fle_der
Amb motiu de la commemoració del IV Centenari de la mort de Cervantes, la Universitat dels Illes Balears presenta aquest cicle de cinema ‘De la Mancha a la pantalla’ en el qual diferents especialistes en la matèria plantejaran qüestions clau de la tradició fílmica cervantina...
Enllaços relacionats

:

Enllaça't amb la UIB i el cinema

http://sac.uib.cat/act_sac/Aula_lletres/Cervantes/
Entrevista
26/01/2017

El club de la lectura

Cinema social
27/09/2016

Escucha mi mirada

Exposició Natura
13/09/2016

Meet Your Neighbours (MYN)

Formació Adults
22/05/2017

Cursos 2016-2017

Medi ambient
23/09/2016

Àguila peixatera

Opinió
14/09/2016

Economia circular

Concurs BMN-SANOSTRA-UIB
25/10/2016

Guanya dos viatges a Berlín i convida a sis amics

Fotos premis
28/10/2016

Concurs BMN-SA NOSTRA a la UIB

El món en les teves mans
19/12/2016

Una nova forma d'aprendre

Publicació
11/11/2016

LLUMS DE TRAMUNTANA

Opinió
11/11/2016

Euro i sistema financer

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
12/04/2018-30/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
28/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
01/07/2018
Escorca, Torrent de Pareis
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2017/2018

Banner activitats educatives 17/18