Entrevista

26-01-2017

El club de la lectura

Blanca Ballester, doctora i llicenciada en filologia hispànica per la Universitat de Barcelona, coordina el Club de Lectura que proposa l’Obra Social dins el plec de novetats dels cursos d’adults 2016-2017. És el darrer dijous de cada mes.

Per a Blanca Ballester, un dels objectius del club és enriquir i completar la visió del lector sobre l’obra literària, impulsar l’hàbit i el plaer de la lectura i ajudar-lo a conrear l’esperit crític, des del debat i el diàleg. De la mà de Ballester, coneguem més detalladament aquesta nova proposta del Centre de Cultura SA NOSTRA.

 • D’on sorgeix la idea del Club de lectura?

Doncs, en aquest cas, la idea va partir de la mateixa Obra Social. Na Lucía Martín i n’Àngela García-Toro consideraven la iniciativa de presentar una activitat de foment de la lectura que, a banda de ser formativa impliqués de forma més directa als participants, oferint-los –en aquest cas- l’oportunitat d’interactuar més estretament amb els textos.

 • Quin format proposes?

Per la seva essència dinàmica i participativa, el format del club no només permet als seus membres comunicar i compartir la seva pròpia visió de l’obra, sinó enriquir-la i completar-la amb la dels altres. A la literatura, la mirada única no existeix, aquesta sempre ve acompanyada dels records, les experiències i les vivències del lector, per tant la perspectiva de l’altre em pot ajudar a descobrir matisos del text que jo, des de la meva òptica subjectiva, no havia percebut.

 • Una finestra oberta al pensament escrit?

El club de lectura esdevé un espai privilegiat, no només pel fet que impulsa l’hàbit i el plaer de la lectura i ajuda a conrear l’esperit crític, sinó perquè permet debatre, dialogar i compartir la paraula.

 • Quins aspectes en destacaries?

Moltíssims! Però si n’he de destacar només uns quants diria que, avui, un club de lectura suposa un acte de resistència. En aquests temps d’individualisme i de disminució de la vida col·lectiva que ens ha tocat viure, el fet de crear un espai d’intimitat compartida em pareix necessari i del tot recomanable.

 • ...

A més, aquest tipus d’activitats recuperen la idea primigènia de la lectura com un acte conjunt, de comunió entre les persones. Tenim la tendència a crear espais individuals de lectura, que són indispensables, però de la mateixa manera és important llegir en comú i donar veu als llibres. Com deia Unamuno, també convé llegir amb l’oïda.

 • També deia Unamuno ‘cuanto menos se lee, más daño hace lo que se lee…’

Per aquestes raons, crec que iniciatives com aquesta predisposen a un tipus de lectura més pausada i per tant més concentrada. L’escriptor i crític George Steiner ja ens avisava que les rutines vitals mai s’havien accelerat i mecanitzat tant com ara; vivim a l’era de presses i, en aquest context, un club de lectura ens impulsa a dedicar temps de qualitat a obres cabdals de la literatura, a submergir-nos en elles unes hores al mes i a reflexionar envers el coneixement humà i l’experiència del món. Pensar no requereix només esforç, sinó també i sobretot temps.

 • Com funcionareu?

La dinàmica de l’activitat és ben senzilla. S’explicarà breument la vida de l’autor i el context sociocultural de l’obra i seguidament es donarà espai al diàleg mitjançant l’exposició d’un seguit de preguntes claus que ajudaran a il·luminar el text i al fet que els participants fixin la mirada en els aspectes més rellevants de l’obra; ja que no sempre el més significatiu sol ser el més evident.

 • Amb quina estructura metodològica?

Pel que fa a la selecció de les obres, hem volgut presentar un grup de lectures diverses. Al club treballarem la tradició literària catalana, la castellana i l’anglesa però també l’alemanya o la russa. En tot cas, textos cabdals de la tradició occidental que crec que ens ajudaran a prendre el pols al present.

 • Obres clàssiques o contemporànies?

M’agrada llegir als autors contemporanis, amb els que compartim circumstàncies i sensibilitat però, alhora, molts textos clàssics em pareixen d’una modernitat i una vigència aclaparadores.

 • No hi ha frontera entre les èpoques?

Qualsevol època suposa un bon punt d’inici a l’hora de llançar-se a la reflexió envers la condició humana i la màgia de viure, perquè no hem evolucionat tant com pensem, les nostres pors, obsessions, plaers o els nostres somnis segueixen essent els mateixos i això impregna la literatura de tots els temps, diluint -en part- els límits entre el que considerem clàssic i el que definim com a contemporani.

 • Alguna recomanació?

Tot i que sóc de l’opinió que un mateix ha d’anar teixint el seu propi tapís de lectures imprescindibles, recomanaria la lectura de les obres de Ramón Andrés. El consider un dels pensadors més lúcids del nostre temps. A més, tenim la sort que, just ara, Lumen acaba de publicar la seva poesia reunida i els seus aforismes.

Qui és Blanca Ballester?

Blanca Ballester Morell és doctora i llicenciada en filologia hispànica per la Universitat de Barcelona. El seu interès per la literatura l’ha portat a abordar aquesta matèria tant des del punt de vista de la recerca –on s’ha especialitzat en l’estudi de les manifestacions poètiques i dramàtiques de l’Edat Mitjana i els Segles d’Or- com des del de la docència universitària i el de la gestió en l’àmbit cultural.

Blanca ha publicat nombrosos treballs sobre literatura del Renaixement i també ha organitzat i coordinat un seguit de congressos, jornades i trobades envers la literatura i el seu diàleg amb altres disciplines com poden ser l’art o la música.

 

 

Blanca Ballester, coordinadora del Club de Lectura
Blanca Ballester, coordinadora del Club de Lectura
fle_izq 1 / 3 fle_der
'El club de lectura esdevé un espai privilegiat, no només pel fet que impulsa l’hàbit i el plaer de la lectura i ajuda a conrear l’esperit crític, sinó perquè permet debatre, dialogar i compartir la paraula...'
Formació Adults
22/05/2017

Cursos 2016-2017

Curs. MENORCA
08/09/2016

‘Cultura en clau literària’

Cinema social
27/09/2016

Escucha mi mirada

Exposició Natura
13/09/2016

Meet Your Neighbours (MYN)

Medi ambient
23/09/2016

Àguila peixatera

Opinió
14/09/2016

Economia circular

Cicle de cinema
04/10/2016

‘De la Mancha a la pantalla’

Concurs BMN-SANOSTRA-UIB
25/10/2016

Guanya dos viatges a Berlín i convida a sis amics

Fotos premis
28/10/2016

Concurs BMN-SA NOSTRA a la UIB

El món en les teves mans
19/12/2016

Una nova forma d'aprendre

Homenatge
28/11/2016

Enrique Mariscal

Sala de Cultura SA NOSTRA a Maó
05/12/2016

LUDOTECA DE NADAL 2016

Amb el comerç
20/12/2016

Palma, tot un centre de diversió

Eivissa. NADAL
12/12/2016

El diverespai

Concert Eivissa
01/12/2016

Ashti Abdo

Cicle APABAL
01/12/2016

The Merchant of Venice

Cultura tradicional
12/12/2017

El Betlem del Centre de Cultura SA NOSTRA

Llibre recomanat
13/03/2017

'Riqueza eterna'

Sensibilització
07/12/2016

‘Cinco mujeres’

Presentació llibre
13/12/2016

‘El juego de la vida mediterranea’

Cinema d'Autor
06/02/2017

‘A cambio de nada’

III Festival Beethoven
09/02/2017

Quintet Lluís Vives i Enrique Bernaldo

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
CONFERÈNCIA
15/11/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
16/11/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA ISRAELIÀ
19/11/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
20/09/2018-16/11/2018
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2018/2019

Banner activitats educatives 18/19