Medi ambient

23-09-2016

Àguila peixatera

L’àguila peixatera serà la protagonista de la propera conferencia del cicle ‘El darrer dijous’, que organitza el GOB Mallorca, i que tenen lloc al Centre de Cultura SA NOSTRA. La dictarà el biòleg Antoni Muñoz. Serà el dijous, 29 de setembre a les 19.30h.

L’àguila peixatera és un rapinyaire de mida mitjana, amb una longitud d’uns 60 cm, una envergadura de 160 cm i un pes d’uns 2 kg.

Té un plomatge molt contrastat, fosc per la part superior i blanc en la part inferior (amb canells negres i plomes de vol barrades). El cap és blanc amb un curiós antifaç marró fosc, té els ulls de color groc i el bec negre.

Les potes són molt característiques: llargues, poderoses, amb dits callosos i ungles molt grans per tal de poder agafar bé els peixos, relliscosos. Curiosament, té dos dits orientats cap endavant i els altres dos cap enrere, per tal de poder agafar millor

Toni Muñoz

Antoni Muñoz Navarro (Artà, 1968) és diplomat en Professorat d'EGB (UIB, 1990) i Llicenciat en Ciències Biològiques (UIB, 1996).

Des de 1991 treballa pel GOB com a responsable de campanyes de conservació, impulsant les accions de l'entitat (de conservació aplicada, divulgatives, propositives, de denúncia pública o jurídiques) relatives a espais naturals, flora i fauna.

Participa com a representant de les entitats de conservació de la naturalesa en diversos organismes assessoris (juntes rectores dels parcs naturals de S’Albufera de Mallorca, sa Dragonera i Península de Llevant; consell de Caça).

Ha publicat nombrosos articles en revistes científiques (Anuari Ornitològic dels Balears, Journal of Aplied Ecology) i divulgatives (Quercus) i ha estat ponent, en matèria de conservació d'espais i espècies, en diversos cursos i congressos.

Realitza a més les funcions d'administrador i coordinador de l'entitat.

Distribució

Trobarem àguiles peixateres a tots els continents, menys a l’Antàrtida, tot i que les poblacions més abundants són al nord d’Europa. A la Mediterrània, en canvi, les poblacions són escasses, i només viu a les Illes Balears, Còrsega, nord de Marroc, Algèria i Tunísia. A les nostres illes la trobam nidificant a la costa nord de Menorca i als penya-segats marins de les Serres de Tramuntana i Llevant de Mallorca.

Hàbitat

Les àguiles del nord d’Europa normalment viuen i crien a la vora de rius, llacs i altres zones humides. En canvi, les àguiles peixateres mediterrànies crien a trams de costa ben conservada i tranquil·la, i pesquen a la mar. Durant l’hivern, especialment quan hi ha tempesta a la mar, també es poden veure a albuferes, salobrars i torrents.

Durant l’hivern i les migracions de primavera i tardor també visiten les nostres illes algunes àguiles peixateres nòrdiques.

Què és el GOB?

El GOB és una organització no lucrativa fundada l'any 1973. L'acrònim GOB sorgeix del nom original de Grup Ornitològic de Balears. Actualment el nom oficial es Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, encara que es mantenen les seves sigles originals

La seva missió és la millora i conservació de les condicions mediambientals de les Illes Balears per tal d’aconseguir un entorn de sostenibilitat ecològica i social.

Els seus objectius són:

  • La conservació dels espais naturals i les espècies de fauna i flora emblemàtics i amenaçats.
  • La preservació del territori, el paisatge, els recursos naturals com a eix del futur desenvolupament econòmic sostenible de les Illes.
  • La sensibilització i educació ambiental de la societat sobre els valors naturals de les Illes Balears, la seva fragilitat, i sobre els models sostenibles de desenvolupament.

 

http://www.gobmallorca.com/peixatera/infantil.html

 

fle_izq 1 / 3 fle_der
Antoni Muñoz Navarro (Artà, 1968) és diplomat en Professorat d'EGB (UIB, 1990) i Llicenciat en Ciències Biològiques (UIB, 1996).
Formació Adults
22/05/2017

Cursos 2016-2017

Opinió
14/09/2016

Economia circular

Exposició Natura
13/09/2016

Meet Your Neighbours (MYN)

Curs. MENORCA
08/09/2016

‘Cultura en clau literària’

Exposició Eivissa
23/08/2016

Altres mirades de Joan Escandell

Cinema social
27/09/2016

Escucha mi mirada

Entrevista
26/01/2017

El club de la lectura

Cicle de cinema
04/10/2016

‘De la Mancha a la pantalla’

Concurs BMN-SANOSTRA-UIB
25/10/2016

Guanya dos viatges a Berlín i convida a sis amics

Fotos premis
28/10/2016

Concurs BMN-SA NOSTRA a la UIB

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
12/04/2018-30/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
28/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
01/07/2018
Escorca, Torrent de Pareis
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2017/2018

Banner activitats educatives 17/18