Conferències

23-01-2017

L'infant d'avui i l'autoritat. Què entenem per autoritat?

L’eminent pedagog francès, Bernard Aucouturier, creador de la pràctica psicomotriu, oferirà dues conferències a l'Auditori del Centre de Cultura SA NOSTRA. Ho organitza l’Associació de Pràctica Psicomotriu de Balears. Divendres, 27, i dissabte, 28 de gener.

 • L'INFANT D'AVUI I L'AUTORITAT. QUÈ ENTENEM PER AUTORITAT?
 •  
  • DIA: DIVENDRES, 27 DE GENER.
  • HORARI: 17.30 a 20.00h
 • JUGAR I JUGAR A L’ESCOLA: ESCOLTA I ACOMPANYAMENT
  • DIA: DISSABTE, 28 DE GENER.
  • HORARI: 09.30 a 13.30h
 • Venda d'entrades a Llibreria Drac Màgic, carrer Jeroni Antich, 1. Palma. 
  • Fins al 26 de gener

Per fer-se una idea d’Aucouturier serveixin les següents línies d’una intervenció a un congrés de psicomotricitat.

Cos, emoció i afecte en el nin (fragment)

... El regal més bonic que poden donar-li els pares als nostres fills és l'afecte, la tendresa i també un context vital decent.

Que possibiliti, per tant, que visqui amb un sentiment de seguretat indispensable per desenvolupar-se en les millors condicions i progressivament obrir-se al món de la realitat.

Des del naixement, el nadó necessita ser protegit contra les agressions internes i externes. Els pares volem als nostres fills. Els assegurem també una qualitat en les cures i en l'acte de presència, que es repeteix fins a tal punt que passa en un mateix lloc, en un mateix temps, amb un mateix ritme associat a les paraules, tot això ajustat al cos i a les emocions del nin.

L'actitud atenta, les manipulacions regulars, els contactes, les mirades, la solidesa del suport postural, són com les paraules de tendresa que obren la via del diàleg tònic-emocional i de la qualitat de les interaccions.

El nadó viu, llavors, en un context maternal segur que li permet memoritzar les sensacions agradables, així com els objectes bons, que tornen amb regularitat per la qualitat de les interaccions. Tot això actua com a atenuant de les sensacions desagradables inevitables, així com aquelles sensacions d'espera d'una resposta a una necessitat.

Tant la mare com el pare, malgrat les seves diferències en el to, el contacte, la mirada, la veu, els ritmes, la protecció, la parla, asseguren amb una certa permanència els rituals de cura i de presència afectuosa.

El nin té rituals que es repeteixen, viu protegit de l'interior i estimat. Llavors, accepta millor i sense por l'autoritat dels pares.

El nin amb seguretat afectiva crea vincles més forts amb els seus pares i es desvincularà millor malgrat els riscos que sempre existeixen.

Més tard, el nin apreciarà que les rutines diàries com el despertar, el bany, els menjars, l'hora d'anar a dormir, el conte abans de dormir, es desenvolupen segons certs hàbits que coneix i que pot anticipar i per tant, pot pensar la forma d'atenuar-ne les pors que sempre són possibles i sobretot aquells de no retorn.

Malgrat aquests hàbits que donen seguretat al nin, aquest demanda sempre la seguretat donada per un altre, perquè de vegades és envaït per la por a perdre els seus pares. Una por viscuda en el cos sota la forma de tensions inhibidores de les funcions somàtiques i físiques...

Bernard Aucouturier (Tours, 8 d'abril de 1934)

Aucouturier és el pedagog francès, creador de la pràctica psicomotriu. Va ser professor i director del Centre de Educació Física Especialitzat de Tours, França. Fundador de l’Associació Europea de Escoles de Practica Psicomotriu. Per la seva tesi va rebre el premi del ministeri de joventut i esports de Bèlgica.

Els seus pares eren educadors i practicaven la pedagogia Freinet. Després del seu batxillerat a Tours, Aucouturier estudià per a ser professor d'educació física. Un professor el marcarà, el Dr. Le Boulch. Aucouturier s'interessà molt aviat pels treballs de l'anàlisi del moviment i de la psicomotricitat.

Va descobrir, llavors, a Freud i als grans pedagogs com Montessori, John Dewey, Ovideo Decroly, Célestin Freinet, Antón Semionovich Makárenko, i Alexander Sutherland Neill.

Bernard Aucouturier va començar a treballar a Lió com a professor d'educació física, però va comprovar ràpidament que no li interessa aquesta professió, massa orientada cap a l'esport.

Cridat a Tours per un equip que reeducava infants sords, va decidir orientar-se cap als nens i nenes amb dificultats. Aucouturier va treballar i investigar durant 35 anys a Tours, on va crear la pràctica psicomotriu a partir de l'observació dels nens i nenes.

La seva recerca va ser constant i va col·laborar amb col·legues neuropsiquiatres, psicoanalistes i psicòlegs que li aporten les seves visions particulars. El seu treball es va orientar, llavors cap a la teràpia amb nens i nenes que presenten greus trastorns de la personalitat.

El 1967, creà, amb Lapierre la «Societat francesa d'Educació i de Reeducació Psicomotriu». Paral·lelament, va coescriure obres amb ell i amb Darrault, Empinet i Mendel.

La seva pràctica va interessar a nombrosos països estrangers. El 1976, Itàlia va obrir una escola de formació, a la qual es van afegir Espanya, Portugal, Bèlgica i Alemanya. A Amèrica del Sud, psicomotricistes d'Argentina, de Mèxic i del Brasil, el van cridar a escoles de formació on es va difondre la seva pràctica.

El 1987 creà l'Associació Europea d'Escoles de Formació en Pràctica Psicomotriu, del qual és el president fundador.

Actualment, Bernard Aucouturier continua les seves activitats de formació al si de les escoles de l'Asefop.

http://www.asefop.com/espanol-la-practica-psicomotriz/

http://appib.blogspot.com.es/2014_04_01_archive.html

El pedagog francès en la pràctica amb infants
El pedagog francès en la pràctica amb infants
fle_izq 1 / 4 fle_der
Aucouturier va treballar i investigar durant 35 anys a Tours, on va crear la pràctica psicomotriu a partir de l'observació dels nens i nenes. La seva recerca va ser constant i va col·laborar amb col·legues neuropsiquiatres, psicoanalistes i psicòlegs que li aporten les seves visions particulars. El seu treball es va orientar, llavors cap a la teràpia amb nens i nenes que presenten greus trastorns de la personalitat...
Música electrònica
26/05/2015

Art, tecnologia, ciència

Theatrum ergo Corpus
26/05/2015

Per què fer teatre?

Cinema
08/06/2015

La vida promesa

Presentació
09/06/2015

L’art de navegar per la vida

Simfònic
09/06/2015

Units per la música

Festival Cinema d'Autor
24/01/2017

Claudia Cardinale, al Centre de Cultura SA NOSTRA

III Festival Beethoven
26/01/2017

Brenno Ambrosini, piano

Cinema
26/01/2017

III CICLE DE CINEFÒRUM

Cinema d'Autor
06/02/2017

‘A cambio de nada’

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
12/04/2018-30/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
28/06/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
MÚSICA
01/07/2018
Escorca, Torrent de Pareis
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2017/2018

Banner activitats educatives 17/18