Projectes solidaris

29-07-2010

Quan el cervell no respon

L'Obra Social de Sa Nostra ha subvencionat el projecte d'ampliació del centre de rehabilitació REHACER.

Prop de 7.000 persones a Balears estan afectades per Dany Cerebral Adquirit. L'Associació Rehacer gestiona un centre de rehabilitació per a aquests pacients.

“La insistència és la clau” explica Teresa Villar, directora i coordinadora de l'associació REHACER que lluita per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per DCA. “És dur comprovar com es pot ensenyar a un dels afectats a utilitzar una cadira de rodes i que l'endemà ho hagi oblidat.”

-A què diem DCA?

Dany Cerebral Adquirit. Teresa Villar va veure com canviava la seva vida en 1996 quan el seu fill, amb tan sols 18 anys, va patir un accident de trànsit. A partir d'aquest moment va començar una lluita per aconseguir una atenció de qualitat per a Rogelio. Va ser llavors quan Teresa es va posar en contacte amb Rehacer, Associació per a la Rehabilitació d'Accidents Cerebrals de Balears, una entitat que va néixer el 1994 de la mà de diferents professionals mèdics especialitzats en el Dany Cerebral Adquirit (DCA).

A més, no tots els pacients pateixen el dany amb la mateixa intensitat. “Aquestes persones són molt semblants encara que uns les tenguin en major mesura que altres. Mentre alguns tenen una autonomia gairebé plena, altres van a necessitar ajuda per desenvolupar-se en la seva vida quotidiana”.

-Per què es produeix aquest tipus de dany cerebral?

El col·lectiu dels afectats per DCA augmenta potencialment als països industrialitzats, i la seva conseqüència solen ser els hàbits dolents com l'estrès i l'alimentació dolenta, que donen lloc als ictus. Altres factors externs com són l'augment dels vehicles a motor de gran potència, que en molts casos són manejats per gent jove i inexperta que a més incompleixen les normes de trànsit que provoquen els accidents i, com a conseqüència, els TCE (traumatismes cranioencefàlics).

-Un centre de rehabilitació

Prop de 7.000 persones a Balears estan afectades per Dany Cerebral Adquirit. L'associació Rehacer gestiona un centre de rehabilitació per a aquests pacients. “Només a Balears, en 2005, havia 6.700 persones amb DCA”, explica Teresa.

Afegeix que per completar el seu finançament cerquen tota mena de subvencions. L'Obra Social de “SA NOSTRA”  els ha concedit una ajuda de 4.000 euros per fer enfront de les despeses d'ampliació del centre ja que s'han aconseguit un local antic amb el que poden oferir un millor servei als seus usuaris.

“Ja sé que totes les associacions diem el mateix, però crec que en el nostre cas és així; els nostres són exclusius i tots som candidats al DCA, Es necessita un tipus de rehabilitació molt específica perquè les seves seqüeles són físiques, però perquè la seva cap no dóna bé l'ordre”.

-I, què passarà quan jo no estigui?

És la gran pregunta que es formulen totes les mares i familiars, quan reflexionen sobre el futur dels seus fills. “La conscienciació social augmenta de mica en mica, però hi ha molt camí per recórrer. D'altra banda, l'Administració pública no ofereix tots els recursos necessaris, ni obliga a complir la normativa sobre l'accessibilitat, malgrat que hi ha una llei que la regula des de fa anys.” 

Imatge de l'equip Rehacer
Imatge de l'equip Rehacer
1
Moltes d'aquestes persones no tenen dany físic; el que passa és que el seu cervell no dóna bé les ordres
Enllaços relacionats

:

Pàgina web de l'associació Rehacer

http://www.rehacerbaleares.com
Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
29/11/2018-01/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
11/01/2019-08/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA FRANCÈS
22/01/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
29/11/2018-25/01/2019
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2018/2019

Banner activitats educatives 18/19