David Javaloyas

03-10-2012

“Els arqueòlegs també estudien el present”

La UIB va inagurar el curs passat l’Arqueòdrom, un jaciment simulat construït per acostar l’arqueologia als centres educatius. El taller didàctic a l’Arqueòdrom és una de les activitats que incorpora el Programa d’activitats educatives. Vos reproduïm l'entrevista que fèrem al coordinador d'aquest taller.

David Javaloyas (Esporles, 1979), professor, investigador i membre del Grup de Recerca Arqueobalear, coordina aquest taller.

Com està estructurada la nova instal·lació de l’Arqueòdrom?

És un jaciment construït per a que en unes tres hores els alumnes puguin realitzar, de forma simplificada, bona part de les tasques que els arqueòlegs fan a una excavació real. L’aprenentatge de les diverses fases que té una excavació arqueològica és impossible a un jaciment real, bàsicament pel procés destructiu que suposa si les persones que intervenen no estan ben formades.

Quina és la part de l’activitat que més interessa als joves?

L’activitat està pensada de forma conjunta i en general els agrada tot el procés. La darrera part del taller està enfocada, a partir dels objectes trobats i de tota la informació que han aconseguit a la fase de recerca, a fer-los pensar com eren les societats antigues. Ho fem d’una manera didàctica i divertida mitjançant el debat. És fantàstic observar com s’impliquen i les bones idees que arriben a sortir.

Quin és l’objectiu de la universitat en obrir les seves instal·lacions als joves de secundària i batxillerat?

Apropar-los a la universitat en el moment en què estan decidint el seu futur immediat. Jo mateix hauria estat encantat de poder optar a fer tallers com l’Arqueòdrom, el Demolab o el Demotec quan estudiava el batxillerat.

Com pot el professorat que acompanya els alumnes millorar l’aprofitament de l’activitat?

Utilitzant, a les seves explicacions, l’arqueologia i els coneixements extrets de les excavacions arqueològiques per donar una visió més àmplia de la història. Arqueologia no és sinònim de prehistòria. La informació que s’obté amb l’arqueologia pot arribar a aportar un gran coneixement històric.

Com és la feina de l’arqueòleg al segle XXI?

Els arqueòlegs avui són científics que, amb una metodologia sistemàtica i acurada, estudien les societats humanes, del passat i del present, a través de la seva cultura material. Cada vegada hi ha un major interès per acostar el coneixement arqueològic a la societat, partint de la premissa que la protecció del nostre patrimoni passa pel fet que la gent el conegui, l’estimi i el pugui gaudir.

Quin atractiu té per als joves?

Una de les nostres tasques és demostrar-los que l’arqueologia també pot ser una professió. És una feina creativa, atractiva, a desenvolupar en equip i gens monòtona, malgrat que amb horaris de feina molt llargs i certa inestabilitat laboral.

MÉS INFORMACIÓ

En què consisteix l’Arqueòdrom?

En un taller didàctic on els participants realitzen l’excavació, l’estudi i la interpretació d’un jaciment arqueològic simulat. L’objectiu és acostar-los a l’arqueologia, tal i com aquesta s’entén a començaments del s. XXI.

Quan s’ha inaugurat?

L’Arqueòdrom ha estat inaugurat oficialment dia 14 d’octubre de 2011. Durant el curs 2010-2011, onze centres educatius participaren a un projecte pilot que ha servit per introduir millores abans d’oferir-lo al públic general.

A qui va adreçat?

A estudiants de 4t d’ESO i 1r de batxillerat de Mallorca a través dels seus mestres i educadors.

Com apuntar-s’hi?

Per participar-hi o obtenir més informació, accediu a  

www.activitatseducativessanostra.es. Trobareu un sistema de reserves on-line.

Pràctica a l'Arquòdrom
Pràctica a l'Arquòdrom
fle_izq 1 / 3 fle_der
Activitat gratuïta inclosa al Programa d’activitats
Enllaços relacionats

:

Accediu al sistema de reserves on-line

http://www.activitatseducativessanostra.es/
Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
29/11/2018-01/02/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
30/11/2018-04/01/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CONFERÈNCIA
20/12/2018
Palma, Centre de Cultura de Palma
EXPOSICIÓ
29/11/2018-25/01/2019
Eivissa, Sala de Cultura de Eivissa
Subscriu-te a la Revista Digital

Programa d'activitats educatives 2018/2019

Banner activitats educatives 18/19